Maritim arkitektur i vandkanten

Det er den anerkendte tegnestue Vilhelm Lauritzen Arkitekter, der har tegnet ThurinerHusene, og det har de gjort med respekt for det eksisterende miljø og den omkringliggende natur. Både den maritime stemning og landskabet har inspireret til udformningen af de 39 unikke vandkantsboliger på Thurø.

”Med vandet og det levende havnemiljø som forgrund – beliggende trygt foran bakken – skaber vi boligerne i Thurøbund, ThurinerHusene. Boligerne indgår naturligt i havnemiljøet med mørke træfacader, der har slægtskab med de lokale, historiske fiskerhuse på havnen,” fortæller Torsten Stephensen, Partner i Vilhelm Lauritzen Arkitekter, når han med ord maler et billede frem af den særlige beliggenhed og arkitektur.

Respekten for det omgivende landskab, udsigten til vandet og den særlige stemning har ligeledes været retningsgivende, supplerer Michael Schytt Poulsen, Partner i Vilhelm Lauritzen Arkitekter:

”Punkthusene hænger materialemæssigt sammen med landskabet, hvor fx de grønne tage giver en rolig flade, der falder naturligt ind i omgivelserne. Punkthusene er også helt bevidst placeret adskilt, så der mellem boligerne er frit udsyn til vandet. Det er et vigtigt landskabeligt træk, der er med til at nedskalere bebyggelsen i mindre enheder, så der kommer lys, luft og udsyn, og det bliver i kontrast til tidligere, hvor værftet stod monumentalt og sammenhængende langs havnen og dækkede for både sollys og udsyn.”

Smukt lysindfald og havudsigt

ThurinerHusene kommer til at ligge for foden af en lille bakke, beplantet med smukke gamle træer, og alle boligerne får en storslået udsigt over vandet. Denne helt særlige beliggenhed har haft stor betydning for de arkitektoniske valg og den måde, rummene i boligerne er disponeret på.

”Vi har i både indretning og placering af ThurinerHusene sørget for, at samtlige boliger får glæde af den særlige beliggenhed i ly af bakken mod nord og den sydvendte udsigt over vandet. Alle boligerne har en placering og indretning, hvor opholdsrummene vender mod syd og giver den bedst mulige udnyttelse af dagslyset og den storslåede udsigt, hvor den nordvendte ende af boligerne, ind mod den bagvedliggende bakke og de smukke gamle træer, giver plads til boligens soveværelse, bad og indgang”, forklarer Torsten Stephensen og fortsætter:

”Alle boligerne har desuden udgang fra opholdsrummene til egen sydvendte altan eller terrasse, der har en størrelse, der gør, at den i sommerhalvåret udgør et ekstra opholdsrum i det fri.” 

Med egen altan eller terrasse kan beboerne i ThurinerHusene frit nyde udsigten fra egen liggestol, drikke eftermiddagskaffe i solen, dække op til middagsgæster på en lun sommeraften eller nyde et glas kølig hvidvin, mens solen går ned og afløses af en storslået stjernehimmel.

For at holde havnepromenaden og havnemiljøet fri af parkering, etableres der parkeringspladser delvis under boligerne og i ly af bakken på den nordlige side.

ThurinerHusene opfylder boligdrømme ved vandet

Der er ingen tvivl om, at ThurinerHusenes fantastiske beliggenhed opfylder boligdrømmen for dem, der ønsker en moderne bolig ved Svendborg med en placering lige ned til vandet. Beboelsesarealet i de 39 unikke boliger varierer mellem ca. 90-240 m², og disponeringen af rummene er fleksibel. Det gør det nemt at tilgodese flere forskellige ønsker til indretning og rumfordeling, og der vil med stor sandsynlighed være noget for alle på udkig efter en helårsbolig ved vandet eller et fristed til ferier og weekender. 

Nordisk enkelthed og funktionalitet

ThurinerHusene indrettes i en klassisk nordisk stil og med materialer af høj kvalitet. Der er tænkt både anvendelighed og æstetik ind i de enkelte løsninger, hvor bekvemmelighed og komfort ligger i detaljerne og kombineres med kvalitetsbevidst funktionalitet, som giver værdi i hverdagen. De store vinduespartier, der vender ud mod vandet, sørger for at skabe optimale vilkår for et smukt lysindfald året rundt og giver uhindret udsyn til den betagende udsigt. 

Svanemærkede boliger for mennesker og miljø

ThurinerHusene opføres som svanemærket byggeri. Det betyder, at boligerne lever op til nogle helt specifikke krav til hele byggeriets livscyklus, både hvad angår materialevalg, udformning og de tekniske løsninger, der er valgt med øje for fremtidigt energiforbrug, indeklima og komfort. Hele vejen rundt vælges der kvalitetsmaterialer, som er skånsomme for både miljøet og de mennesker, der skal bo i ThurinerHusene.

Udsigt og spadsereture langs vandet

Gåture ved vandet kan noget særligt, uanset årstid og klokkeslæt. Det er livsbekræftende at spadsere langs vandet i morgensolen eller mærke vinden i håret og den salte luft på en blæsende efterårsdag. Den nye havnepromenade foran ThurinerHusene bliver for alle, men den kommer også til at markere et naturligt skel mellem offentlige tilgængelige arealer og private uderum for beboerne i ThurinerHusene, forklarer Michael Schytt Poulsen:

”For os har det været vigtigt, at byggeriet af ThurinerHusene er med til at styrke havnemiljøet i området og bidrager til gode oplevelser ved vandet, for både dem der bor der, de besøgende og alle brugerne af havnen. Med den nye havnepromenade, hvor alle har adgang, skabes der en naturlig afstand mellem de private boligers udearealer og havnens offentlige zoner. Fra boligerne kan man med andre ord følge med i havnens aktiviteter, samtidig med at de private nære zoner omkring respekteres.” 

Hyggeligt havnemiljø med lille café

Det er altid hyggeligt at slutte en gåtur ved vandet af med en god kop kaffe eller fejre den første forårsdag med en is i solen. Det får både besøgende, brugere af lystbådehavnen og beboerne i området rig mulighed for, idet der sammen med ThurinerHusene opføres en lille, hyggelig havnecafé lige ud til vandet og den storslåede udsigt. Den kommer til at ligge ved slæbestedet og markerer ankomsten til boligerne og Gambøt Lystbådehavn. Ønsket er, at den lille café kan understøtte det lokale fællesskab og danne rammen om hyggelige stunder samt bidrage til stemningen og livet på havnen.